021 / 472 19 24

gimnazija.nsad@s-markovic.edu.rs

Njegoš utca 22, Újvidék

Размена ђака са Гимназијом из Крања

Szerző: Гимназија

Megjelent: 18. április 2019.

У оквиру међународне сарадње наше школе и Гимназије из Крања, четврту годину за редом смо били домаћини ученицима и професорима , нашим драгим пријатељима из Словеније.

Посета је трајала од 14. до 17. 04. 2019. и уприличен је садржајан програм, у организацији Ученичког парламента и уз подршку целе школе.

Првог дана посете уприличен је свечани дочек у свечаној сали школе, где је поздравну реч упутила директорка Гимназије Татјана Вукадиновић, координатор Ученичког парламента, професор Катарина Ковач и председница парламента Тијана Вучковић. Приказана је презентација о Гимназији „Светозар Марковић“, њеном историјату и основним подацима. Презентацију је припремио ученик члан парламента

Марко Марић. Након послужења, ученици из Словеније су заједно са домаћинима, нашим ученицима имали слободно вече за дружење, упознавање и смештај . За добродошлицу, гостима су поклоњени беџеви и фасцикле са логом школе и парламента.

Други дан посете је био резервисан за посету главном граду Београду.

У оквиру ове посете планиран је обилазак Краљевское резиденције, Белог двора, Теразија, Кнез Михајлове улице и Калемегдана.

Окупили смо се у 8 часова испред Српског народног позоришта и кренули са нашим гостима пут Београда. Стигли смо пред Двор нешто пре 1о часова и након освежења и краће паузе, нешто после 11 часова нас је испред Белог двора дочекала стручни водич и кренули смо у обилазак. Након Белог двора, обишли смо велелепни парк  и упутили се ка Краљевској резиденцији. Обишли смо Плави салон, трпезарију, библиотеку, златни салон, сутерен, биоскопску салу и упутили се у Плави салон где нас је очекивао пријем код престолонаследника Александра и Катарине Карађорђевић. Након разговора и фотографисања уз послужење, упутили смо се у  дворску капелу св. Андреја Првозваног.

Посета је трајала до отприлике 14  часова, након чега смо се упутили ка центру града.

Након слободног времена, око 17 х смо кренули у обилазак поменутих локалитета уз стручно вођство туристичког водича.

Повратак је планиран за 18 и 30. У Нови Сад смо пристигли у 20 часова.

Трећег дана посете, група је , заједно са професорком Љиљаном Новаковић кренула у шетњу градом и Петроварадинском тврђавом. Уз стручно вођство туристичког водича, ученице Економске школе Иве, гости су се упознали са архитектуром и историјом главних улица Новог Сада, Дунавске, Змај Јовине, Милетићевог трга, Петроварадинске тврђаве.

Након шетње, био нам је уприличен ручак у Основној школи „Иво Лола Рибар“, где су нам њихови мали парламентарци уприличили пригодан програм.

У другом делу дана, ученици су факултативно посетили Сремске Карловце. У вечерњим сатима смо , заједно са посетиоцима из Сегедина, који су дошли тог дана , такође у посету нашој школи, присуствовали представикоју је припремила наша драмска трупа „Тачка гледишта“, под називом „Мартин сан“. Представа је имала интерактиван карактер и сви су имали прилику да узму учешће у овом сјајном ученичком остварењу које је усмерено на борбу против насиља.

Четвртог дана посете у преподневним сатима је одржана заједничка седница парламената обе гимназије, где је тема била интеркултуралност. У пријатној и опуштеној атмосфери, гости и домаћини су изражавали своје мишљење о томе шта је интеркултуралност, зашто је важна. Учили смо једни од других најважније речи из оба језика, словеначког и српског, као што су породица, пријатељи, љубав и сл.

Такође су сви имали прилику да кажу шта им се допало приликом посете и да дају предлоге како да се унапреди ова наша сарадња са братском гимназијом.

Закључак је да им је дружење и размена искустава о школовању, животу, навикама и сл. веома значајно и да су овакве посете и сарадња прилика за стицање нових искустава, знања, ставова и вредности што помаже да се развију у отворене, толерантне личности.

Након седнице, свима смо поделили поклончиће које су осмислили и направили ученици наше школе.

Око 12 часова, испратили смо наше госте са надом да ће се успешна сарадња наставити и продубити.

Катарина Ковач,проф

Megjelent a következő kategóriában: Projektoktatás
7

Nézd meg ezt is