021 / 472 19 24

gimnazija.nsad@s-markovic.edu.rs

Његошева 22, Нови Сад

Размена ђака са Гимназијом из Крања

Аутор: Гимназија

Објављено: 18. април 2019.

У оквиру међународне сарадње наше школе и Гимназије из Крања, четврту годину за редом смо били домаћини ученицима и професорима , нашим драгим пријатељима из Словеније.

Посета је трајала од 14. до 17. 04. 2019. и уприличен је садржајан програм, у организацији Ученичког парламента и уз подршку целе школе.

Првог дана посете уприличен је свечани дочек у свечаној сали школе, где је поздравну реч упутила директорка Гимназије Татјана Вукадиновић, координатор Ученичког парламента, професор Катарина Ковач и председница парламента Тијана Вучковић. Приказана је презентација о Гимназији „Светозар Марковић“, њеном историјату и основним подацима. Презентацију је припремио ученик члан парламента

Марко Марић. Након послужења, ученици из Словеније су заједно са домаћинима, нашим ученицима имали слободно вече за дружење, упознавање и смештај . За добродошлицу, гостима су поклоњени беџеви и фасцикле са логом школе и парламента.

Други дан посете је био резервисан за посету главном граду Београду.

У оквиру ове посете планиран је обилазак Краљевское резиденције, Белог двора, Теразија, Кнез Михајлове улице и Калемегдана.

Окупили смо се у 8 часова испред Српског народног позоришта и кренули са нашим гостима пут Београда. Стигли смо пред Двор нешто пре 1о часова и након освежења и краће паузе, нешто после 11 часова нас је испред Белог двора дочекала стручни водич и кренули смо у обилазак. Након Белог двора, обишли смо велелепни парк  и упутили се ка Краљевској резиденцији. Обишли смо Плави салон, трпезарију, библиотеку, златни салон, сутерен, биоскопску салу и упутили се у Плави салон где нас је очекивао пријем код престолонаследника Александра и Катарине Карађорђевић. Након разговора и фотографисања уз послужење, упутили смо се у  дворску капелу св. Андреја Првозваног.

Посета је трајала до отприлике 14  часова, након чега смо се упутили ка центру града.

Након слободног времена, око 17 х смо кренули у обилазак поменутих локалитета уз стручно вођство туристичког водича.

Повратак је планиран за 18 и 30. У Нови Сад смо пристигли у 20 часова.

Трећег дана посете, група је , заједно са професорком Љиљаном Новаковић кренула у шетњу градом и Петроварадинском тврђавом. Уз стручно вођство туристичког водича, ученице Економске школе Иве, гости су се упознали са архитектуром и историјом главних улица Новог Сада, Дунавске, Змај Јовине, Милетићевог трга, Петроварадинске тврђаве.

Након шетње, био нам је уприличен ручак у Основној школи „Иво Лола Рибар“, где су нам њихови мали парламентарци уприличили пригодан програм.

У другом делу дана, ученици су факултативно посетили Сремске Карловце. У вечерњим сатима смо , заједно са посетиоцима из Сегедина, који су дошли тог дана , такође у посету нашој школи, присуствовали представикоју је припремила наша драмска трупа „Тачка гледишта“, под називом „Мартин сан“. Представа је имала интерактиван карактер и сви су имали прилику да узму учешће у овом сјајном ученичком остварењу које је усмерено на борбу против насиља.

Четвртог дана посете у преподневним сатима је одржана заједничка седница парламената обе гимназије, где је тема била интеркултуралност. У пријатној и опуштеној атмосфери, гости и домаћини су изражавали своје мишљење о томе шта је интеркултуралност, зашто је важна. Учили смо једни од других најважније речи из оба језика, словеначког и српског, као што су породица, пријатељи, љубав и сл.

Такође су сви имали прилику да кажу шта им се допало приликом посете и да дају предлоге како да се унапреди ова наша сарадња са братском гимназијом.

Закључак је да им је дружење и размена искустава о школовању, животу, навикама и сл. веома значајно и да су овакве посете и сарадња прилика за стицање нових искустава, знања, ставова и вредности што помаже да се развију у отворене, толерантне личности.

Након седнице, свима смо поделили поклончиће које су осмислили и направили ученици наше школе.

Око 12 часова, испратили смо наше госте са надом да ће се успешна сарадња наставити и продубити.

Катарина Ковач,проф

Објављено у категорији: Пројектна настава
7

Погледајте још

ПОЕТСКО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО Ф. М. ДОСТОЈЕВСКОМ  „ЛЕПОТА ЋЕ СПАСИТИ СВЕТ“

ПОЕТСКО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО Ф. М. ДОСТОЈЕВСКОМ „ЛЕПОТА ЋЕ СПАСИТИ СВЕТ“

ПОЕТСКО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО Ф. М. ДОСТОЈЕВСКОМ „ЛЕПОТА ЋЕ СПАСИТИ СВЕТ“ Одржано у Свечаној сали Гимназије, 13. 12. 2023. Аутор и уредник програма: Соња Бјелогрлић, проф. УЧЕСТВУЈУ: Мешовити хор Гимназије "Светозар Марковић" (Тонкаја рјабина, руска народна песма, Петар Илич...

„Рециклирана новогодишња јелка“

„Рециклирана новогодишња јелка“

Извештај о пројекту „Рециклирана новогодишња јелка“ Датум одржавања:  16. децембар 2023. Место одржавања: Гимназија „Светозар Марковић“, Нови Сад Носиоци реализације: Ментори пројекта: наставнице биологије Милица Гајић, Сања Миражић и Милана Стјепановић „Рециклирана...

МОДЕЛИ ОРГАНСКИХ МОЛЕКУЛА

МОДЕЛИ ОРГАНСКИХ МОЛЕКУЛА

Ученици трећег разреда учествовали су у пројекту под називом: „ Модели органских молекула“. Израђивали су моделе молекула од различитих материјала користећи стечено знање и истраживали су о њиховом пореклу и примени као у индустрији, тако и у медицини, фармацији и...

“Савремени Свет (а)”

“Савремени Свет (а)”

У организацији професора и ученика Гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада  у току школске 2023/24. ће се реализовати пројекат под називом“Савремени Свет (а)”  Општи циљ пројекта је да се кроз 4 предавања/трибине расветле теме/проблеми савременог друштва ....