021 / 472 19 24

gimnazija.nsad@s-markovic.edu.rs

Његошева 22, Нови Сад

 Српски |  Magyar

Размена ђака са Гимназијом из Крања

Аутор: Гимназија

Објављено: 18. априла 2019.

У оквиру међународне сарадње наше школе и Гимназије из Крања, четврту годину за редом смо били домаћини ученицима и професорима , нашим драгим пријатељима из Словеније.

Посета је трајала од 14. до 17. 04. 2019. и уприличен је садржајан програм, у организацији Ученичког парламента и уз подршку целе школе.

Првог дана посете уприличен је свечани дочек у свечаној сали школе, где је поздравну реч упутила директорка Гимназије Татјана Вукадиновић, координатор Ученичког парламента, професор Катарина Ковач и председница парламента Тијана Вучковић. Приказана је презентација о Гимназији „Светозар Марковић“, њеном историјату и основним подацима. Презентацију је припремио ученик члан парламента

Марко Марић. Након послужења, ученици из Словеније су заједно са домаћинима, нашим ученицима имали слободно вече за дружење, упознавање и смештај . За добродошлицу, гостима су поклоњени беџеви и фасцикле са логом школе и парламента.

Други дан посете је био резервисан за посету главном граду Београду.

У оквиру ове посете планиран је обилазак Краљевское резиденције, Белог двора, Теразија, Кнез Михајлове улице и Калемегдана.

Окупили смо се у 8 часова испред Српског народног позоришта и кренули са нашим гостима пут Београда. Стигли смо пред Двор нешто пре 1о часова и након освежења и краће паузе, нешто после 11 часова нас је испред Белог двора дочекала стручни водич и кренули смо у обилазак. Након Белог двора, обишли смо велелепни парк  и упутили се ка Краљевској резиденцији. Обишли смо Плави салон, трпезарију, библиотеку, златни салон, сутерен, биоскопску салу и упутили се у Плави салон где нас је очекивао пријем код престолонаследника Александра и Катарине Карађорђевић. Након разговора и фотографисања уз послужење, упутили смо се у  дворску капелу св. Андреја Првозваног.

Посета је трајала до отприлике 14  часова, након чега смо се упутили ка центру града.

Након слободног времена, око 17 х смо кренули у обилазак поменутих локалитета уз стручно вођство туристичког водича.

Повратак је планиран за 18 и 30. У Нови Сад смо пристигли у 20 часова.

Трећег дана посете, група је , заједно са професорком Љиљаном Новаковић кренула у шетњу градом и Петроварадинском тврђавом. Уз стручно вођство туристичког водича, ученице Економске школе Иве, гости су се упознали са архитектуром и историјом главних улица Новог Сада, Дунавске, Змај Јовине, Милетићевог трга, Петроварадинске тврђаве.

Након шетње, био нам је уприличен ручак у Основној школи „Иво Лола Рибар“, где су нам њихови мали парламентарци уприличили пригодан програм.

У другом делу дана, ученици су факултативно посетили Сремске Карловце. У вечерњим сатима смо , заједно са посетиоцима из Сегедина, који су дошли тог дана , такође у посету нашој школи, присуствовали представикоју је припремила наша драмска трупа „Тачка гледишта“, под називом „Мартин сан“. Представа је имала интерактиван карактер и сви су имали прилику да узму учешће у овом сјајном ученичком остварењу које је усмерено на борбу против насиља.

Четвртог дана посете у преподневним сатима је одржана заједничка седница парламената обе гимназије, где је тема била интеркултуралност. У пријатној и опуштеној атмосфери, гости и домаћини су изражавали своје мишљење о томе шта је интеркултуралност, зашто је важна. Учили смо једни од других најважније речи из оба језика, словеначког и српског, као што су породица, пријатељи, љубав и сл.

Такође су сви имали прилику да кажу шта им се допало приликом посете и да дају предлоге како да се унапреди ова наша сарадња са братском гимназијом.

Закључак је да им је дружење и размена искустава о школовању, животу, навикама и сл. веома значајно и да су овакве посете и сарадња прилика за стицање нових искустава, знања, ставова и вредности што помаже да се развију у отворене, толерантне личности.

Након седнице, свима смо поделили поклончиће које су осмислили и направили ученици наше школе.

Око 12 часова, испратили смо наше госте са надом да ће се успешна сарадња наставити и продубити.

Катарина Ковач,проф

Објављено у категорији: Пројектна настава
7

Погледајте још

Пројекат „Светина ординација“

Пројекат „Светина ординација“

Пројекат „Светина ординација“  Упознавши се са основним одликама аутоимуних болести, у оквиру изборног програма примењене науке 1, ученици трећег разреда су током фебруара и марта радили на пројекту „Светина ординација“. Наиме, ученици су учествовали у истраживачком...

Пројекат „Древне грађевине“

Пројекат „Древне грађевине“

Ученици треће године, који су се определили за изборни програм религије и цивилизације, имали су задатак да у групама направе макете појединих древних грађевина са којима су се претходно детаљније упознали и креирали презентације о древним насеобинама (и њиховој...

Пројекат „Сврати на тренутак у наш хранљиви кутак

Пројекат „Сврати на тренутак у наш хранљиви кутак

У оквиру наставе примењених наука 1, ученици трећег разреда су током октобра 2020. године креирали дигиталне плакате на којима су помоћу таблица калорија представили примере једнодневних јеловника, прилагођених сопственим потребама и принципима правилне исхране. Као...

ДНЕВНИК МОЈЕ ПОРОДИЦЕ

ДНЕВНИК МОЈЕ ПОРОДИЦЕ

И ова генерација матураната је добила задатак да историју о којој су учили годинама уназад сагледају на другачији начин. Требало је у онај општи историјски оквир који су добили кроз уџбенике уградити слике својих предака, њихових судбина и животних путева, испричати...

Извештај о реализацији пројекта „Млади одговорни за све(т)“

Извештај о реализацији пројекта „Млади одговорни за све(т)“

Пројекат је реализован током две школске године, од 2017. до 2019. године, на позив Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO). Школа носилац пројекта је Средња школа „Коста Сусинов“ из Радовиша, С. Македонија. У пројекту је, осим домаћина из Македоније и наше...