021 / 472 19 24

gimnazija.nsad@s-markovic.edu.rs

Његошева 22, Нови Сад

 Српски |  Magyar

Професионални развој наставника

др Марија Бјељац

др Марија Бјељац

наставник српског језика и књижевности

Доктор сам књижевних наука, саветник-спољни сарадник Министарства просвете, науке и технолошког развоја, спољни сарадника Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања,  самостални педагшки саветник.

Аутор сам више стручних и научних радова. Аутор сам приручника за учитеље и наставнике Школска сцена (драмска, луткарска, новинарска, литерарна и рецитаторска секција), приручника за учитеље и наставнике. Коаутор сам Збирке задатака из српског језика за припремање завршног испита на крају основног образовања. Рецезент сам  уџбеника Српски језик: радна свеска за пети разред ауторки Снежан Бабуновић и Мареле Манојловић, издавачке куће Едука.

Реализатор сам обука и семинара, предавач сам на конференцијама, трибинама, стручним скуповима, пројектима, међународним симпозијумима.

Добитник сам признања Најбољи наставник бивше Југославије, моја биографија се налази у Лексикону стваралаца предуниверзитетског образовања.

Добитник сам две друге награде на Међународном фестивалу луткарства основних школа за ауторски текст и  за ауторску лутку. Након чега сам имала прилику да будем председник жирија на Међународном фестивалу луткарстава основних школа.

У Гимназији „Светозар Марковић“ задужена сам за драмску секцију. Водила сам калиграфску секцију чији су чланови били веома успешни на републичким и међународним такмичењима.

Зорица Николетић

Зорица Николетић

наставник рачунарства и информатике

Наставник рачунарства и информатике у Гимназији „Светозар Марковић“ од 1989.године.

Педагошки саветник од 12.03.2019. године

Процес кроз који сам пролазила током стицања звања педагошког саветника је био веома захтеван, за мене је био изазов (сматрала сам да испуњавам потребне предуслове) и највеће професионално искуство до тада. Њему је претходило скоро тридесетогодишње  радно искуство у Гимназији „Светозар Марковић“ у Новом Саду. Бројни семинари, стручна предавања, конференције, такмичења, пројекти, манифестације, сарадње, истраживања, осам година рада као помоћник директора за наставу, пет пута ментор младим колегема, пет генерација старешинства. Пуно рада, лепих тренутака, успешних младих људи…

Велику подршку сам добила од директорке, Татјане Вукадиновић, својих колега, као и од ученика.

Посебно искуство је била сарадња са просветном саветницом. Све то ме је као наставника оснажило. Схватила сам суштину свога позива и шта су приоритети. Данас о свакој наставној теми пуно размишљам и трудим се да је реализујем ка исходима учења и развоју компетенција ученика. Укључујем ученике на различите начине: кроз пројектну, сарадничку, он-лајн наставу, од којих с обзиром на предмет који предајем могу доста да сазнам и научим. Сматрам да свој посао данас обављам добро, наставићу тако, а напредовање у звању ме на то и обавезује.

Александра Поповић

Александра Поповић

наставник историје

Моје име је Александра Поповић и професор сам историје у Гимназији „Светозар Марко-вић“ од 1994. године. Сматрајући да је бити професор у оваквој гимназији велика част, учила сам, упијала знање и искуства колега које су оставиле неизбрисив траг у историји наше школе. Као резултат тог дугогодишењег рада, усавршавања и велике љубави према професорском позиву, испунила сам неопходне критеријуме за напредовање у звању и 2016. године стекла звање педагошки саветник.

  1. године на јавном конкурсу Министарства просвете изабрана сам за саветника-спољног сарадника ШУ Нови Сад и у том звању сам обављала менторску улогу у гимназијама у Шиду, Србобрану, Врбасу и Бечеју.

Након учешћа у многим пројектима на покрајинском и републичком нивоу, разним актив-ностима у самој Гимназији, обукама и семинарима које сам креирала и реализовала,  2018. године сам стекла звање самостални педагошки саветник.

У међувремену, изабрана сам за ментора и координатора Министарства просвете у оквиру пројекта „Подршка ЕУ Србији у управљању миграцијама-МАДАД 2” .

С обзиром да сам 2008. године била члан прве делегације професора историје из Србије која је присуствовала семинару о учењу о Холокаусту у Међународној школи за учење о Холокаусту Јад Вашем у Јерусалиму, овом темом сам се интензивно бавила током протек-лих година, како у оквиру редовне наставе, тако и у ваннаставним активностима. Коаутор сам првог Приручника о учењу о Холокаусту у Србији, коаутор и реализатор семинара, ментор ученицима који су снимили филм о историји новосадских Јевреја (који је, између осталог, приказан  у Њујорку, у Меморијалном центру Холокауста у оквиру представљања активности у Републици Србији на тему Холокауста), организатор бројних трибина, радио-ница, предавања. Због свега наведеног, од октобра 2016. године била сам члан Национал-не радне групе  основане од стране Министарства просвете, Министарства за омладину и спорт и Министарства спољних послова поводом реализације сарадње са Кућом Ане Франк, а са циљем  припреме материјала и обука наставника за учење о антисемитизму.

Коаутор сам „Књиге о Војводини“ која служи као литература за ученике са територије Војводине који се такмиче у оквиру пројекта Владе АП Војводине „Колико се познајемо“ и аутор питања за телевизијски квиз путем ког се такмичење реализује.

Аутор сам, коаутор и реализатор бројних акредитованих семинара и водитељ обука у пројектима од националног значаја. Присуствовала сам бројним семинарима и обукама у земљи и иностранству, а у неколико наврата сам излагала на стручним Конференцијама.

У стручној литератури је објављено више примера добре праксе које сам реализовала са ученицима, а у својству сарадника Завода за унапређење образовања и васпитања члан сам разних стручних тела и комисија.

Тамара Деспотовић-Ћурчић

Тамара Деспотовић-Ћурчић

наставник француског и латинског језика

Образовање: професор француског језика и књижевности и драмски педагог (мастер аудио-визуелни уметник, смер: Примењено позориште 2019/`20, Академија уметности у Новом Саду)

 

Статус: запослена као професорка француског и латинског језика у гимназији „Светозар Марковић“ у Новом Саду од 1999. године.

 

Усавршавала се у Србији и Француској.

 

Примењеном драмом и позориштем бави се на матерњем, француском, енглеском и латинском језику, а посебно  као водитељ драмске гимназијске трупе Тачка гледишта (Point de Vue). Трупа је од 2004-2014. год. наступала на међународним средњошколским франкофоним фестивалима, а од 2017. године игра представе и на матерњем језику.

 

2019/`20 – Соба Давидова, интерактивна представа на матерњем језику о гејмингу

2019 -децембар, прва награда на фестивалу у импровизацијама „Ја бих то овако“, Апатин, тема: Културно наслеђе  (задатак: кроз драмски игроказ представити једну културну институцију града Новог Сада)

2019 – март: двочасовни програм  ARS LONGA, VITA BREVIS ! изведен у Галерији Матице српске (две представе и радионичарски рад са младим људима)

2018/`19. -Радионице музејског театра у Галерији Матице српске, мастер програм ARS LONGA, VITA BREVIS ! (Академија уметности у Новом Саду и ГМС)

2019-Мартин сан, интерактивна представа на српском језику, Нови Сад

2018-Орфеј и Еуридика, радионице примењене драме, Нови Сад

2018 –Знам да ништа не знам, интерактивни драмски перформанс на тему Знање, Нови Сад

2017 –Барбара, Ж. Превер, перформанс, Дан школе и недеља франкофоније, Нови Сад

2017- Учешће на 14. Такмичењу за франкофону песму (два ученика у категорији јуниора), Нови Сад, као и пласман за финално такмичење у Нишу (један ученик)

2014 – Краљица Марго, представа на француском језику, међународни фестивали  у Бечу и Ортезу

2013 –Чекајући Метроа, представа на француском језику, FETLYF Сeн Мало, Француска (диплома за посебно умеће француског језика)

2012 – Ходници времена, ауторски комад на француском језику, фестивали у Катанији, Италија и у Анкари, Турска (награда за најоригиналнији сценарио и женску улогу)

2011 – Истраживач, представа на француском језику према причи Хорхе Букаиа, фестивали у Београду и у Ортезу, Француска

2008 – Прича с ону страну гроба, представа на француском језику, према комаду Ж.П. Сартра „Иза Затворених врата“, фестивали у Београду и Мољет дел Валесу, Шпанија (специјална награда жирија у Београду)

2007 – Смртоносни аперитив, представа на француском језику, према истоименом комаду Ги Вормсера, фестивал Београд

2004-2006.ДР, представа на француском језику (преведен и адаптиран комад према истоименој комедији Бранислава Нушића),

фестивали у Београду, Печују, и Ортезу (Француска)

 

 

Професорица је једна од ауторки два уџбеника за учење француског језика за трећу и четврту годину гимназије и средње школе (Quoi de Neuf?) и сарадник Завода за уџбенике и наставна средства из Београда.

 

Поред приређивања уџбеника бави се и креативним писањем. Њене публикације су: Књига интимних мејлова, 2010. (збирка приповедака), Ангелос Агапис, 2012. (роман), Жорж, Жак и Жинет у ходницима времена, 2013. (књига за децу), Лево од Месеца, 2016. (необјављена збирка путописних прича).

 

Воли да путује, пише и да се шали.