021 / 472 19 24

gimnazija.nsad@s-markovic.edu.rs

Његошева 22, Нови Сад

Извештај о реализацији пројекта „Млади одговорни за све(т)“

Аутор: Гимназија

Објављено: 15. децембра 2019.

Пројекат је реализован током две школске године, од 2017. до 2019. године, на позив Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO). Школа носилац пројекта је Средња школа „Коста Сусинов“ из Радовиша, С. Македонија. У пројекту је, осим домаћина из Македоније и наше школе, учествовала и срења школа из Јајца.

У школској 2018/19. години пројекат је већином реализован кроз две студијске посете: 30.10. до 1.11.2018. смо били домаћини групи наставника и ученика из Македоније, а од 12. до 14.2.2019. представници наше школе су били у студијској посети носиоцима пројекта.

Циљ пројекта је био повезивање наставника и ученика из три државе, како бисмо кроз размену искустава и примера добре праксе увећали толеранцију, разумевање и сарадњу. Сарадња са домаћинима из Македоније је остварена у ова два сусрета. Сусрет са представницима наставника и ученика из Јајца је донео углавном тензију и неколико непријатних ситуација.

Носиоци активности у овом пројекту су Љиљана Арађански Рајков, школски координатор; Данка Вучковић, професор енглеског језика; Лидија Лалевић, професор географије; ученици II7,III5и IV5. Домаћини су били и други Наставничког већа, на челу са директорком Татјаном Вукадиновић и педагогом Драганом Бајатовић.

Пријем представника из Македоније, октобар 2018.

Током три дана, са гостима смо разменили добре праксе из наше две школе – они су представили нама своју школу, град и државу кроз презентације. Ми смо њима показали како држимо часове, нашу школу и наш град.

У марту месецу 2019. смо узвратили студијску посету Радовишу.

Посета средњој школи „Коста Сусинов“, Радовиш, март 2019.

Детаљан извештај о активностима током пројекта се налази у архиви психолога.

Љиљана Арађански Рајков,
стручни сарадник – психолог, школски координатор

Објављено у категорији: Пројектна настава
7

Погледајте још

Пројекат „Светина ординација“

Пројекат „Светина ординација“

Пројекат „Светина ординација“  Упознавши се са основним одликама аутоимуних болести, у оквиру изборног програма примењене науке 1, ученици трећег разреда су током фебруара и марта радили на пројекту „Светина ординација“. Наиме, ученици су учествовали у истраживачком...

Пројекат „Древне грађевине“

Пројекат „Древне грађевине“

Ученици треће године, који су се определили за изборни програм религије и цивилизације, имали су задатак да у групама направе макете појединих древних грађевина са којима су се претходно детаљније упознали и креирали презентације о древним насеобинама (и њиховој...

Пројекат „Сврати на тренутак у наш хранљиви кутак

Пројекат „Сврати на тренутак у наш хранљиви кутак

У оквиру наставе примењених наука 1, ученици трећег разреда су током октобра 2020. године креирали дигиталне плакате на којима су помоћу таблица калорија представили примере једнодневних јеловника, прилагођених сопственим потребама и принципима правилне исхране. Као...