021 / 472 19 24

gimnazija.nsad@s-markovic.edu.rs

Његошева 22, Нови Сад

Извештај о раду хора и оркестра – школска 2018/19. год.

Аутор: Гимназија

Објављено: 14. јуна 2019.

Рад хора и оркестра Гимназије Светозар Марковић у 2018/19. години је обележен запаженим наступима како у школи , тако и много више ван ње. Такође умногоме је унапређена сарадња и размена искуства са бројним хоровима: Хор музичких школа:  „ Исидор Бајић“ из Новог Сада, „ Јосиф Маринковић“ из Зрењанина, Мешовити хор СПД-а из Сомбора, Хор Медицинског факултета из Новог Сада и нама драги Хор „Поп хор радио“ из Новог Сада са којим смо имали највише заједничких наступа.

Број чланова хора и оркестра се задржао на прошлогодишњем броју 90. Пробе хора су одржаване два пута недељно , понедељком и средом од 19.30 до 21 час ,али су пробе суботом  и осталим радним данима биле бројније због већег броја наступа. Оркестарске пробе су одржаване петком у међусмени од 12.45 до 14.15 часова а оркестар је ове године сачињавао следећи састав: 4 флауте, 4 виолине, кларинет, виолончело, 3 готаре ( 2 електричне по потреби рок нумера), клавир и бубњеви ( рок бубњеви са чинелама).

После аудиције за нове чланове хор је већ друге недеље школске године започео припреме за „Омладински хорски фестивал“ у Сомбору. Као најбројнији хор на том фестивалу кроз радионице, учење певања из нота и усвајања  композиција које су прилагођене њиховом узрасту искусили смо један потпуно нов начин рада и уживали у заједничком наступу  у једном великом хору од преко 200 људи. Дружења која су се започела два дана фестивала 29. и 30. септембра 2018. трају и данас.

Овогодишњи репертоар хора обележила је разносврност у најширем смислу те речи. Од канона( Ду ба да, Spring, Rock my soul), химни ( Државна химна „ Боже правде“, Gaudeamus, химна школе) , духовне музике  (Ucutula, Kumba yah), народне ( Развило се коло Војводином, На те мислим) , уметничке ( Мокрањчева Друга  руковет)  до забавне и рок (Што те нема, Hallelujah, Spice odity) .

26.10. 2018. године одржан је у новосадској Синагоги хуманитарни концерт у оквиру организације Живети усправно за прикупљање новчане помоћи за персоналну асистенцију особама са инвалидитетом. Била нам је изузетна част да певамо у Синагоги али пре свега да помогнемоу овој хуманитарној акцији.

Прелепа сала дворца Еђшег у Новом Саду била је место на коме је наш хор и оркестар  имао наступ на још једном хуманитарном концерту 13. 04. 2019. године. Овог пута помогли смо организацији Срце која пружа помоћ особама у кризи и волонтерски ради на превенцији самоубиства.

16.05. 2019. по позиву приватног факултета „Лазар Вркатић“ отворили смо свечану доделу диплома студентима ове установе.

Дан касније 17.05. 2019.године  у нашој гиназији смо дочекали Златне матуранте наше школе са песмама које су дирнуле у срце и покренуле лепе успомене из ђачких клупа.

01.07.2019.године  је традиционално у Свечаној сали наше школе одржана додела признања најуспешнијим ученицима. Као посебан допринос раду наше школе директорица је истакла и рад Хора и оркестра .Као диригент и професор предложила сам за посебно признање ученицу Матеју Прокић која је већ две године била и хориста и члан оркестра(корепетитор на клавиру) , дакле долазила на све пробе, наступе неизоставно. Она је неко на кога се и хор и оркестар али и ја као диригент увек можемо ослонити . Ове године су музичким тачкама улепшали ову свечаност следећи чланови хора и оркестра: Милица Злоколица (соло певач) , Ивана Иванчић (флаутисткиња) и Нађа Мишковић( пијаниста).


Професор музичке културе, диригент хора и оркестра,

Маја Дринчић

Објављено у категорији: Хор и оркестар
7

Погледајте још

Хор Гимназије Светозар Марковић на 4. Омладинском хорском фестивалу

Хор Гимназије Светозар Марковић на 4. Омладинском хорском фестивалу

Хор Гимназије Светозар Марковић на 4. Омладинском хорском фестивалу У петак и суботу 29. и 30.октобра 2021. године  у Новом Саду одржан је 4. Омладински хорски фестивал на којем су учествовали представници  наше гимназије: Лана Славнић, Анђела Ђукановић, Немања...

Омладински хорски фестивал 2020

Омладински хорски фестивал 2020

Омладински хорски фестивал „ Прут се снопу јачи“ је слоган под  којим се преко 4оо певача окупило током 2. Омладинског хорског фестивала , који се одржао у октобру 2019. Године. Ове, 2020. године тај „ сноп“  је много тањи , али се десио. Овогодишња хорска радионица...