Школске публикације

 ШКОЛСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ - ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ ГИМНАЗИЈЕ "СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ"

 

НОВИНАРСКА СЕКЦИЈА ГИМНАЗИЈЕ 

Новинарска секција у нашој Гимназији има традицију дугу неколико деценија.  За то време, кроз њу су прошле многе генерације ученика као и професора. 

Новинарска секција тренутно броји  тринаест чланова, од тога десет новинара, лектор и технички уредник, а  главни и одговорни уредник је професор српског језика и књижевности  Милена Маричић. У рад секције, су поред сталних чланова, укључени и други професори  и ученици Гимназије, који својим креативним и конструктивним идејама доприносе квалитету часописа.

Заједничким снагама, ова креативна група ученика заједно са професорима већ низ година успешно објављује школски часопис Гимназијалац. Тим поводом присуствују занимљивим школским манифестацијама и прате актуелна дешавања у Гимназији. Информишу се о различитим догађајима у граду, која би могла имати значај за нашу школу. У овом часопису налазе се како озбиљне и актуелне теме о школским активностима, тако и теме блиске и занимљиве ученицима. Тимским радом Новинарска секција постиже завидне резултате,  а ученици стичу многа пријатељства и искуства која ће трајати цео живот.

Као још један интересантан задатак, Новинарска секција сваке године издаје Билтен  „Школског позорја“. Ово је начин да се чланови секције упознају са правим чарима новинарства, јер се цео процес одвија невероватном брзином. Од присуства на представама, писања критика и уређивања текстова до штампања и објављивања Билтена протекне само неколико часова. Креирање Билтена представља један од најзанимљивијих и најдинамичнијих аспеката рада секције.

Чланови новинарске секције отворили су и Facebook налог, којим обавештавају ученике и професоре о најновијим дешавањима у школском животу. Такође, чланови секције имали су прилику и да посете у току школске 2014/2015. године Радио-телевизију Војводине, где су сазнали како се професионално обавља посао новинара  и водитеља. Том приликом су спроведени кроз зграду РТВ-а, и видели како функионише телевизијски свет.

У јуну 2015. године Гимназијалац и Билтен представљени су на конференцији у Дечјем културном центру у Београду.


Теодора Ђокић,

 

ученица IV9  разреда, члан Новинарске секције Гимназије

 

„Гимназијалац“ 

 

Издавање школског листа „Гимназијалац“ планира се за предстојећу школску годину, по устаљеној динамици:  током године биће објављен један број „Гимазијалца“. Уређивање школског часописа поверено је проф. српског језика и књижевности Милени Маричић.  У изради часописа, као аутори текстова, биће, као и до сада, ученици - чланови Новинарске секције. Сарадници Новинарске секције су ученици, професори и родитељи. 

 

"Билтен" Школског позорја

Интервју са писцем, књижевно вече у школској библиотеци - "Мале војвођанске приче" Илије Туцића

Новинарска секција на Ликовној колонији 2014

Посета РТВ-у