У сусрет 18. Школском позорју


Покрајински фестивал средњошколских драмских трупа


 Нови Сад, 14, 15. и 16. маја 2012. године 

Школско позорје има већ дугу традицију окупљања средњошколских позоришних трупа широм Војводине. То је такмичење позоришних представа у којима глуме и учествују ученици средњих школа а које воде њихови наставници, такође аматери. Ове године ће Гимназија "Светозар Марковић" по осамнаести  пут окупити најбоље ученичке представе на 18. Школском позорју. 

Све је почело сада већ давне 1993. године када је Иницијативни одбор смотре драмских дружина средњих школа Новог Сада расписао  конкурс за учешће на првом Школском позорју, које ће бити одржано у априлу 1994. године. Првобитно је ова манифестација била замишљена као смотра драмских дружина средњих школа на територији Новог Сада, да би касније простор њеног деловања био проширен и на целу Војводину.  Из године у годину фестивал је напредовао, организацијски, репертоарски, естетски. Девето Школско позорје донело је иновације у организацији  које су значајно доградиле и усавршиле његов фестивалски лик. Најпре је измењена првобитна пракса да се изводе све пријављене представе. У жељи да на Позорје доспеју најбоља остварења настала у текућој години, увели смо селекцију представа и број представа које учествују у такмичењу свели на шест. У сарадњи са Новосадским позориштем Ujvideki szinhaz обезбедили смо оптималне услове за извођење представа - професионалну сцену. Посебну пажњу смо посветили и ликовној идентификацији  фестивала, па се сваке године штампа централни плакат Позорја и издаје се каталог Позорја са неопходним информацијама. Већ је на 10. Школском позорју коначно уобличен фестивалски организам који је примерен савременој школи. Сарадници Позорја су позоришни стручњаци: глумци, редитељи, писци, театролози. Од првог дана његовог настанка сарадник на Позорју је био покојни Лука Хајдуковић, театролог. Он је, такође, био у неколико наврата и званични селектор Позорја. Затим је селектор био позоришни редитељ Тибор Вајда, а селектор 14, 15, 16. и 17. Позорја је била Весна Ждрња, глумица и професорка Академије уметности. У каталогу сваког Позорја као редовна страница постоји Уметничка порука Позорју. 

Аутори поруке биле су, између осталих, и глумице  Соња Стипић - Јосић, Гордана Ђурђевић - Димић, редитељ Милан Белегишанин, театролог Лука Хајдуковић...Имали смо ту част и задовољство да наша Позорја отварају угледни позоришни радници, новинари, професори. Споменућемо само неке. 14. Позорје свечано је отворила  позоришна редитељка Вида Огњеновић, док је 16. Школско Позорје отворио Јован Ћирилов. Оцењивачку комисију увек сачињавају позоришни стручњаци;  један глумац, један редитељ и један театролог. Многе школе из целе Покрајине су наступале на нашем фестивалу, неке од њих су већ постале стални гости - учесници Позорја. Сви они деле исто одушевљење Позорјем и учешће на њему сматрају драгоценим искуством. Наша Школа имала је у више наврата одличне и победничке представе на репертоару Позорја. Школско позорје је досада изнедрило многе таленте, многи данас афирмисани глумци дебитовали су управо на неком од Позорја. Надамо се да ће то тако бити у будућности. 

Нема никакве сумње да Школско позорје у својој скоро две деценије дугој традицији оправдало своје постојање. Оно је потврдило велики сазнајни, културни и педагошки значај ученичке позоришне представе у процесу образовања и васпитања. Оно је помогло младима да открију неодољиви свет позоришта, ту истинску чаролију људског духа и, најзад, оно је подстицало ученике и наставнике да проширују сопствене духовне хоризонте и тиме дају свом животу смисао више. 

 Гимназија „Светозар Марковић“ је одувек и била душа Позорја: она је иницијатор одржавања смотре, њен организатор, домаћин и учесник на њој. Она је одиграла улогу фестивалске институције и тако допринела ширењу позоришне уметности у школама. И ове године ми очекујемо разумевање надлежних државних чинилаца и подршку војвођанских школа и убеђени смо да ћемо своју визију Школског позорја успешно остварити.

    

Организатор Позорја,Соња Бјелогрлић, професор