Такмичење у беседништву војвођанских срењих школа

Такмичење у беседништву које организује Гимназија Светозар Марковић из Новог Сада је јединствена манифестација из области реторике и беседништва у покрајини. Ученици ће се надметати у две дисциплине:

 1. говори на задату тему (Ове године је тема: "Знам да ништа не знам!") 
 2. ex tempore (импровизовани говори који се пишу на задате појмове непосредно пре почетка такмичења)

 

             Такмичаре ће оцењивати стручни жири у саставу:

 1. проф. Др Сретен Петровић, професор емеритус Филолошког  факултета у Београду
 2. проф. Др Софија Кошничар, ванредни професор на Филозофском факултету  у Новом Саду
 3. Весна Ждрња, професор на Академији уметности у Новом Саду

Покровитељ такмичења је Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице

Списак такмичара на  15. Такмичењу у беседништву 25.02. 2012.

(тема: „Знам да ништа не знам!) 

 1. Милош Чеман
 2. Милош Медић
 3. Петар Марчук
 4. Ана Реновица
 5. Ивана Јовичић
 6. Милован Глигоријевић
 7. Јелена Савић
 8. Александра Хорват
 9. Ђорђе Бодић
 10. Ђорђе Ђорђевић
 11. Милица Тодоровић
 12. Кристина Радимировић
 13. Александра Мајер
 14. Дина Огризовић
 15. Вук Трнавац
 16. Ксенија Анојчић

Списак такмичара у дисциплини: импровизовани говор

на 15. Такмичењу у беседништву војвођанских средњих школа

(ex tempore)

  

 1. Милош Чеман
 2. Милош Медић
 3. Петар Марчук
 4. Ана Реновица
 5. Ивана Јовичић
 6. Милован Глигоријевић
 7. Вук Трнавац
 8. Ксенија Анојчић
 9. Милица Тодоровић
 10. Кристина Радимировић


 

Гимназија  Светозар Марковић из Новог Сада, 25. 02. 2012. Организује такмичење у беседништву за ученике војвођанских средњих школа. Овогодишње такмичење је јубиларно, петнаесто по реду. Тема овогодишњег такмичења је изражена кроз став сократовске ироније: Знам да ништа не знам! Поред задате теме учесници се надмећу и у беседама које су  писане ex tempore, где ученици добијају одређени појам непосредно пре такмичења и морају на основу њега да импровизују беседу.

Такмичење је започело 1997. године, као такмичење новосадских гимназијалаца. Да би већ следеће године прерасло у градско такмичење свих средњошколаца. За пар година је превазишло градске оквире и постало окружно такмичење за средњошколце јужне Бачке, а последња четири такмичења имају већ покрајински карактер, када су нам се придружили учесници из целе Војводине. Постоје  интересовања неких школа из Београда да нам се прикључе. Такмичење се од 2002.године одржава под покровитељством Покрајинског секретаријата за образовање.

На нашим такмичењима учествовале су до сада многе школе из Новог Сада и Војводине. Скоро све војвођанске гимназије имале су своје представнике на такмичењу, као и неке средње стручне школе. Најчешће нам долазе школе из: Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Панчева, Титела, Сомбора, Ср. Карловаца, Бачке Тополе.

Теме које су се провлачиле кроз ово надметање биле су из тематског оквира етике, метафизике, права, естетике, нпр. : Срећа, Правда и праведност, Судбина или случај, Знање је моћ!, Врлина је знање!, Човек је мера свих ствари..., и сл.

Такмичење се  сваке године обично одржава последње недеље фебруара, иначе припреме почињу да теку од новембра месеца када свим школама шаљемо позив (конкурс) за учешће, са назначеном темом. Школе су дужне да пријаве своје кандидате до почетка фебруара текуће школске године.

Што се тиче жирија који оцењује такмичаре, то су обично наши еминентни професори филозофског, правног и филолошког факултета као и академије уметности, а као чланови жирија, на нашем такмичење су учествовали и неки наши глумци, затим представници адвокатске коморе и др. Споменућу само неке: проф. Др Срђан Шаркић и проф. Др Станко Пихлер са Правног факултета, проф. Др Софија Кошничар,  проф. Др Владимир Милисављевић и доц. Др Драган Проле са Филозофског факултета, проф. Др Жарко Ружић и проф. Весна Ждрња са Академије уметности, као и доајен академске реторике код нас, проф. Др Сретен Петровић, професор емеритус Филолошког факултета у Београду, који је дугогодишњи члан жирија, на нашем такмичењу.