Такмичење на ФТН-у "Challenge Junior"

Овогодишње такмичење на ФТН "Challeng"-у се састојало од два дела: "elevator pitch-a" и дебате.  ФТН "Challenge Junior" је такмичење састављено од стране "ESTIEM" групе у сарадњи са Департманом за индустријско инжењерство и менаџмент са Факултета техничких наука. Сви учесници су били ученици 3. и 4. разреда средњих школа. 

Идеја "elevator pitch-a" се састоји у томе да се развије вештина презентовања одређене пословне идеје или пројекта и његове реализације, потенцијалном инвеститору. У суштини, такмичари имају 5 сати да осмисле план за задати пројекат (ове године је то била кутија за слушалице), након којих ће имати 60 секунди (колико траје и вожња лифтом) да убеде инвеститора у њихову идеју. Циљ пројекта је развијање предузетничког духа међу младима и размишљању о започињању самосталног пословног подухвата у будућности. У овој категорији, прво место су освојили ученици наше Гимназије: Лука Зељковић, Мила Бокан и Никола Хрубења.

Што се дебате тиче, она је у овом случају била усмена расправа око дате тврдње или тезе. Формат дебатовања био је по америчком парламентарном формату (,,2 на 2"). Имали смо папир са 19 актуелних политичких као и социјалних тема и све започиње тако што се извлачи тема, а након тога баца новчић како би се утврдило ко има право да бира да ли ће бити влада, и стојати иза дате тврдње, или ће бити опозиција. Циљ је развитак критичког мишљења и излагање сопствених ставова, иако је могуће да се нађете у ситуацији где морате да браните став са којим се не слажете, али вас то и даље учи да размишљате и са других тачака гледишта, што је битна вештина. Прво место освојили су наши ученици: Јована Дармановић и Данијела Јанус, а треће место: Елена Тадић и ја, Александра Вељовић.

 

Лични утисци са такмичења су заиста дивни. Постоји одређена доза треме на почетку, што је скроз нормално јер испробавате нешто ново, али како такмичење одмиче и како упознајете једни друге, стварно схватите колико ће вам вештине са овог такмичења користити у будућности. Захвална сам на овој прилици и радујем се поновном такмичењу следеће године.

 

Александра Вељовић III/6