Наша Гимназија на „Недељи парламентаризма“

 

Од 13. до 19. новембра ове године, наша школа је била партнер у пројекту Народне скупштине Републике Србије под називом „ Недеља парламентаризма“.

Као координатор пројекта у школи , професорка Социологије, Устава и права грађана и Грађанског васпитања Катарина Глувић је позвала матурантска одељења да се прикључе, што су они здушно прихватили. 

Прва активност у склопу пројекта је била „ Симулација рада Народне скупштине“ коју су припремили ученици 4/7 одељења. У четвртак, 16.11., симулирана је седница скупштине  на којој је требало „усвојити“ амандман кровног закона из области образовања. У духу праве седнице, ученици су били посланици, министри , премијер владе, јављали су се за дискусију, реплику...Интонирана је химна „Боже правде“ и у једној парламентарној атмосфери , пред препуном свечаном салом су показали шта подразумева парламентарни, демократски дијалог. Сви присутни, ученици и професори могли су да осете атмосферу заједништва, толеранције, уважавања различитости мишљења.

У суботу 18.11.2017. група од 50 ученика и професора је посетила Народну скупштину Републике Србије . У Дому Народне скупштине на Тргу Николе Пашића у Београду су нас дочекали координаторка пројекта и народни посланици.

Ученици и професори су обилазећи зграду ( Малу салу, Велику салу, салон Кнеза Павла, библиотеку, хол за конференције за штампу..) слушали о историјату саме зграде и парламентаризма, о начину рада нашег највишег државног органа. Имали смо прилику и да разговарамо са некима од народних посланика. Ученици су постављали питања, размењивали мишљења и сл. Тиме је заокружена недеља у којој смо били посланици, учили о скупштини, питали посланике...Тиме смо учврстили своје грађанске компетенције и испунили одговорност коју би требало сваки грађанин да испуни: да учи и васпитава се за демократију.

 

                                                                      Катарина Глувић, професорка Грађанског васпитања