НАУЧНИ КАМИОН-26.09.2017. и НОЋ ИСТРАЖИВАЧА-29.9.2017.

  

Дана 26.09.2017. године, први пут је у Новом Саду гостовао Научни камион и наша гимназија је имала част и задовољство да одржи прву радионицу под називом „Да ли светлост има температуру?“

Детаљније можете видети информације на адресама:

http://elementarium.cpn.rs/naucni-krug/naucni-kamion-u-novom-sadu/

http://nocistrazivaca.rs/programi2017/Da-li-svetlost-ima-temperaturu/139

 

 Наше ученице Тамара Тегелтија, Даница Зец и Ирена Варга (одељење III-5) су демонстрирале Хершелов оглед којим је 1800. године откривено инфрацрвено (ИР) зрачење. Вилијем Хершел, чувени британски астроном и композитор, пропуштао је белу светлост кроз оптичку призму да би добио спектар – разложену белу светлост на боје (црвену, наранџасту, жуту, зелену, плаву и љубичасту). Помоћу термометара је мерио температуру у различитим деловима спектра и приметио да се она повећава ка црвеном делу спектра. На своје чуђење уочио је да је температура још виша кад се термометар налазио изван црвеног дела спектра. Закључио је да постоји неко зрачење које је нашем оку невидљиво – ИР зрачење.

Оглед су демострирале бројним посетиоцима, млађим и старијим, уз детаљно и врло занимљиво испричано објашњење у замраченој просторији Научног камиона који се налазио на паркингу испред тржног центра БИГ. Плакате који су служили за објашњење онога што ће мерити израдила је Милица Блешић, такође из III-5.

Овако је то изгледало „изнутра“:

 

Ово је прилог који је о радионици и Научном камиону приказан у емислији Разгледнице РТВ-а.

https://www.youtube.com/watch?v=YLcnUw8DvIE  (отворен је you tube канал Гимназије "Светозар Марковић")

https://www.youtube.com/watch?v=eqxLsSQA_E8

За време, док се у камиону демонстрирао оглед наши вредни истраживачи, дечаци и девојчице из III5, су испитивали научно знање посетилаца БИГ-а. Делили су флајере са занимљивим питањима и демонстрирали како ИР зрачење које емитује ваш даљински управљач не видите голим оком, али видите кад га ставите пред објектив камере вашег мобилног телефона.

 

Њихова имена су: Милана Блажић, Софија Влајков, Урош Влајков, Марина Миливојевић, Алекса Кнежевић, Анђела Крупљанин, Василије Милић, Тијана Вучковић и Драгана Игњић.

 

А ово смо ми на крају успешног дана:

 
 
 
 
НОЋ ИСТРАЖИВАЧА, 29.09.2017. Тржни центар БИГ
 
У оквиру саме Ноћи истраживача имали смо само поставку и врло предсусретљиве и знањем потковане ученице које су научено објашњавале и деци и вршњацима али и одраслим врло компетентним посетиоцима. На нашем штанду је била непрестана гужва.
 
 
 
    
 
 
 


Ово су утисци неких од учесника:

Тамара Тегелтија III-5

„Учити кроз забаву се чини као немогућа мисија, али је „Ноћ истраживача“ то демантовала. Моји другари из разреда и ја смо успели да стечено знање из физике пренесемо на заинтересоване суграђане. Уз помоћ разних занимљивих експеримената смо их научили да боје имају температуру, шта је инфрацрвено зрачење, ко је био Хершел... Уз то сам се и ја добро забавила, усавршила сам одређена знања из физике и стекла искуство у преношењу знања другима и у јавном наступу уопште. Све то не би било могуће без наше професорке физике Гордане Беквалац која нам је све то омогућила. Овогодишња „Ноћ истраживача“ ће ми остати као једно од најлепших сећања на средњошколске дане.”

Софија Влајков, III-5

„Уз нашу професорку физике припремили смо занимљива питања која смо постављали посетиоцима и тако научили и њих, а и себе о инфрацрвеном зрачењу и температури у бојама. Дружећи се са другарима из разреда и учећи физику лепо сам се забавила и зато је ово једно прелепо искуство.”