Драмска трупа проф. Тамаре Деспотовић Ћурчић

Трупа «Point de Vue» («Тачка гледишта»)

Драмска секција на француском језику Гимназије „Светозар Марковић“ представила се на 10. европском фестивалу франкофоног позоришта одржаном од 5.04. до 14.04. 2013. године у Сан Малоу (Француска) у организацији Гимназија „Жак Картје“ и „Мопертуи“ и града Сан Малоа. На фестивал је отпутовало седам ученика у пратњи Тамаре Деспотовић-Ћурчић, професора француског језика и вође драмске трупе на француском језику. Позоришни комад са којим су се ученици представили на фестивалу носи назив "Чекајући Метроа“. Ученици су уз помоћ професора сами написали и осмислили сценарио, а такође су сами креирали костиме и сценографију. За фестивал је снимљен и петоминутни филм о граду и школи.

На фестивалу су се поред наше трупе представиле још 24 трупе из Европе и гости из Африке и Азије. Поред културних обилазака Сан Малоа и околине, за учеснике фестивала организоване су и позоришне радионице са професионалним глумцима и редитељима. Ученике је такође дочекао и упознао градоначелник Сан Малоа. Након свечаног дефилеа свих делегација, наша Гимназија се представила и кроз културно-уметнички програм на матерњем и француском језику. За одиграну представу жири је наградио ученике признањем за изузетно умеће француског језика (le maitrise du français). Дана 6.04. у 11 часова, ученици су били гости Амбасаде Републике Србије у Паризу.

            Активности осмишљене овим пројектом представљају реализацију пројекта који је почео пре неколико година (тачније 2004.), те само извођење оваквих пројектних активности доказује и њихову одрживост.

Циљ манифестације на којој смо се учествовали је промовисање француског језика кроз позориште, промовисање здравих стилова живота међу младима, међукултурна размена и сарадња школских установа, као и унапређивање ученика и професора у домену француског језика и сценског покрета. Догађај је био медијски пропраћен.

Учесници фестивала: Марија Кнежевић IV3, Теодора Вујић IV3, Уна Дугајлић III2, Ива Булатовић III2, Марко Мирјанић III9, Никша Ковачевић II2, Милан Лазић II2.