Драмска секција

 

ДРАМСКА СЕКЦИЈА ГИМНАЗИЈЕ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“ НОВИ САД

 Драмска секција има дугогодишњу традицију у Гимназији „Светозар Марковић“. Од 2006. води је професорица српског језика и књижевности Мирјана Станић. Редовни је учесник Школског позорја, а из њених редова издвојили су се многи студенти глуме, режије и драматургије. 

Уз изузетне резултате које током дугог низа година Гимназија „Светозар Марковић“, Нови Сад постиже на образовном плану, она ученицима нуди широк опус ваннаставних активности, односно могућност укључења у веома динамичан и садржајан живот секција, међу којима се Драмска секција истиче својом дугом традицијом и изванредним постигнућима. У оквиру редовних састанака, ученици –чланови Драмске секције новосадске Гимназије „Светозар Марковић“ имају прилику упознати живот иза кулиса, те тиме обогатити свој емоционални живот, развијајући естетски укус, стичући нове вештине и знања, читалачка искуства и дубоко искуство културног живота уопште, негујући културу изражавања и напослетку дружећи се међусобно у једном новом и интересантном контексту. У атмосфери коју можемо описати пре свега као живу и радну, ученици се развијају и одређују и као индивидуе и као чланови колектива, којем напослетку сваки појединац на свој особен начин доприноси. Већ више од две деценије ученици наше школе као полазници Драмске секције стичу испрва основна знања о драми, позоришту и глумачкој вештини, не би ли се затим определили за један од сегмената позоришног живота и пронашли, уз подршку ментора, своје место у стваралачком процесу, те иступили пред публиком са коначним резултатом свог креативног рада. Уз рад на барем једној представи (и, у зависности од прилика, више краћих изведби – скечева, одломака) у току школске године, учествујући у припремању сценографије и костима, плаката и флајера, као техничка подршка, а коначно и као глумци и редитељи, чланови Драмске секције Гимназије од 1993. године представљају школу као домаћини и готово редовно као учесници Школског позорја – позоришног фестивала средњих школа Војводине, чији је Гимназија „Светозар Марковић“, Нови Сад оснивач и организатор. Учествујући у организовању ове манифестације, те и на самом такмичењу, ученици развијају здрав такмичарски дух и додатно продубљују своја искуства и љубав према позоришту.

Током вишедеценијског рада Драмске секције остварени су бројни резултати и реализовани бројни пројекти, почев од скечева и перформанса извођених различитим поводима, пред школском и широм публиком, па до представа, комада који би светлост дана видели на школској премијери, а затим бивали извођени у најразноврснијим приликама, што се може илустровати приказом рада секције у току школске 2005/ 2006. године, под руководством школског педагога Милице Николетић. Представа „Мали принц – последња станица Земља“ је у току школске године изведена четири пута (премијера, затим Десети Позоришни сусрети ученика гимназија Србије, те у оквиру хуманитарне акције за Марију Судимац и Дванаестог Школског позорја) и била награђена наградом „Сопче“ за успешну сарадњу на Десетом Позоришном сусрету ученика гимназија Србије и завредила награде за ликовност, сценски покрет и споредну женску улогу у оквиру Дванаестог Школског позорја.

Исте године „Еко перформанс“ бива изведен девет пута, између осталог и у оквиру Средњошколског уличног реформског фестивала, Змајевих дечјих игара, Грамофоније – фествала за младе и уз „Атеље 188“ (- скечеве) у Бечеју, а поводом Дана школе изведен је и кратки сценски приказ „Carpe diem“.

Школске 2007/2008. године на место руководиоца Драмске секције долази професор српског језика и књижевности Мирјана Станић, уз чију подршку ученици постижу изванредне резултате до данас.

Исте године представа „Породичне приче“ у оквиру Тринаестог Школског позорја бива награђена бројним наградама, да би на Четрнаестом Школском позорју Драмска секција Гимназије „Светозар Марковић“, Нови Сад са представом „Милева Ајнштајн“ (која је изведена пет пута у току школске године, уз комад „Милева Марић“, који је изведен три пута) освојила све главне награде: награду публике, награду за професорску режију, за главну мушку улогу, за главну женску улогу, за музику и за представу у целини.

У току школске 2009/ 2010. године Драмска секција бележи 197 школских часова рада и током наредних година наставља да брани готово једнако интензиван режим рада, што је нарочито подстакнуто ентузијазмом ученика, који показују жељу за стицањем нових знања и искустава, пројекте секције доживљавајау као личне подухвате и разумевају значај свог доприноса колективу.

                                  

Школске 2010/2011. године резултат бројних састанака, радионица и проба Драмске секције је представа „Пут у Венецију“, која је у конкуренцији тринаест средњошколских представа уврштена у програм Школског позорја и освојила награду за музику у представи.


Исте године организовано је гостовање представе „Пут у Венецију“ у Гимназији „Бранко Радичевић“ у Старој Пазови, а ученици – чланови секције су остварили резултате на општинском, окружном и међуокружном такмичењу у рецитовању, учествовали у програмима поводом Дана просветних радника, Светог Саве и Дана школе.

        

Рад на представи по тексту Људмиле Разумовске – „Драга Јелена Сергејевна“ – трајао је две школске године. Ученици су овом приликом показали истрајност и посвећеност, међусобно разумевање и здрав такмичарски дух. Иако представа није уврштена у програм Школског позорја школске 2011/ 2012. године, ученици нису одустали од овог подухвата, те су, након што су као домаћини Школског позорја испратили манифестацију, наставили са радом и усавршавањем изведбе и школске 2013/ 2014. освојили награду за најбољу женску улогу, као и награду за професорску режију.

Овом представом ученици су гостовали на завршној свечаности Републичке школске олимпијаде из књижевности у Сремским Карловцима, као и у Сомборском позоришту, на позив професора Гимназије из Сомбора. Чланови секције су ове школске године такође извели драматизацију двеју анегдота из живота Светозара Марковића, по тексту Милана Шевића из књиге „О нашим људима великим и малим“ и промовисали издања Позоришног музеја, поводом Ноћи музеја.

            Школске 2014/ 2015. под менторством професорке Мирјане Станић, а у оквиру сарадње са фондацијом „Лаза Костић“, драмска секција Гимназије „Светозар Марковић“ је гостовала у Народном позоришту у Београду, при чему су ученици – чланови секције извели драмски приказ поводом годишњице Шекспирових превода код Срба. Школске 2014/2015. године се Мирјани Станић у раду са Драмском секцијом придружује професор српског језика и књижевности Нада Јованов. Ученици – чланови секције припремају представу по тексту „Нирвана“, ученика Гимназије Александра Ивковића, активног члана Драмске секције и примењују за њих до тада нов начин рада – колективну режију.

    

На испиту је био колективни дух, квалитет међусобне сарадње и сарадње са менторима, а резултат је била квалитетно реализована изведба и веома добра оцена селекторке Весне Ждрња.

                                

Представа је уврштена у програм Школског позорја и освојила награде за оригинални текст, колективну режију и главну мушку улогу.

                                

Уз изведбу у оквиру програма Школског позорја, у току школске 2014/2015. године ученици ће ову представу извести, три пута пред школском публиком, а један од три чина у оквиру 21. међународног Салона књига.

   

            Уз рад на састанцима, вежбе, радионице, гостовања и пробе, ученици – чланови Драмске секције Гимназије „Светозар Марковић“ у Новом Саду (као и сви ученици – учесници такмичења) имају прилику стицати нова знања и усавршавати своје стечене вештине усвајајући сугестије и учествујући у дискусијама на тзв. Округлом столу – састанку који се традиционално организује након програма Школског позорја, а који је ранијих година водио позоришни редитељ Тибор Вајда, а од 2013. године редитељ Петар Јовановић.

Највеће постигнуће Драмске секције Гимназије „Светозар Марковић“, Нови Сад је ширење видика ученика, продубљивање њиховог духовног живота, обогаћивање њиховог укупног животног искуства, па и чињеница да су многи ученици наше школе кроз ангажовање у Драмској секцији спознали свој животни позив, опредељујући се за даље бављење позориштем. Драмска секција наше школе је већ почела да спроводи у дело планове за текућу школску годину (радионице, разноврсне сарадње, укључивање нових полазника) и радо се прихвата сваког новог подухвата, који значи ново искуство и унапређивање њеног рада са добрим циљем.

 

Професорке српског језика и књижевности:

Мирјана Станић

Нада Јованов

 

 О МЕНТОРУ ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ

    Мирјана Станић је рођена 1965. године у Србобрану. Завршила је гимназију у Сремским Карловцима, а студије Југословенске књижевности и српског језика као и магистратуру на Филозофском факултету у Новом Саду. Од 13. Школског позорја учествује у селекцији средњошколских представа са представама: „Породичне приче“ Биљане Србљановић (награда Позорја за главну женску и главну мушку улогу, као и за музику и сценографију на републичкој смотри у Крагујевцу), „Милева Марић Ајнштајн“ Виде Огњеновић (представа која је освојила све главне награде Позорја - за професорску режију, за главну мушку улогу, за главну женску улогу, за музику и за представу у целини, „Карта за западну трибину“ Јелене Палигорић (награда Позорја за оригинални сценски ефекат), „Пут у Венецију“ Бјерг Вик (награда Позорја за музику у представи). На 19. Школском позорју представа "Драга Јелена Срегејевна" Људмиле Разумовске награђена је за професорску режију и главну женску улогу. На 20. Школском позорју представа "Лари Томпсон, трагедија једне младости", по тексту Душана Ковачевића, освојила је награде за главну мушку улогу, професорску режију и коришћење сценског простора у представи. Представа "Нирвана" под менторским вођством професорке Станић, а по тексту ученика Александра Ивковића у колективној режији Драмске секције, освојила је награде за режију и главну мушку улогу на 21. Школском позорју.