Дешавања у школској библиотеци у 2014. години

   Промоција књиге "Жорж, Жак и Жинет у ходницима времена" у школској библиотеци - 29. јануар. 2014. године

 

 

 

У школској библиотеци је у среду, 29. јануара 2014. године одржано књижевно вече где је промовисана, трећа по реду, књига наше професорке и колегинице Тамаре Деспотовић Ћурчић, под називом "Жорж, Жак и Жинет у ходницима времена". Књига је намењена деци и одраслима који се још увек тако осећају! Најпре је на промоцији најављена гошћа и речено је понешто из њене биографије (реч библиотекарке Сандре Антић), потом је рецензент Катарина Ковач говорила о књизи из свог угла писца, социолога и пустолова. Као најупечатљивији део промоције било је извођење скеча (Код Марије Антоанетедрамске трупе "Тачка гледишта" (Point de vue) у адаптацији ауторке. На промоцији су о књизи говорили и најмлађи гости , као и сама ауторка. 

 

 

 

ИЗЛОЖБА СЛИКА НОВОСАДСКЕ УМЕТНИЦЕ СЕЛЕНЕ ТАБАКОВИЋ - 10.2.2014.

 У библиотеци је 10. фебруара 2014.  по први пут организовано изложбено вече. Слике је излагала новосадска уметница Селена Табаковић, која се Светиним ђацима и професорима представила опусом слика Камера опскура и Збирком портрета. У програму су учествивали библиотекарка Сандра Антић, илустратор Марина Милановић и ауторка. Селена Табаковић је излагала на више колективних изложби (Албум мистеријских животиња, Београд 2010, Жене сликари, Мајданпек, 2013, Међународни салон стрипа, Београд 2013), а уприличила је и самосталну изложбу у Малом ликовном салону Кулутрног центра Новог Сада у јануару 2013. године. Илустровала је у сарадњи са више аутора Алису у земљи чуда, Луиса Керола у издању америчке издавачке куће Capitalized Living, објављене 2010,  као и књигу доктора Лазара Трифуновића  Ја или ја, ко сам ја?" и још неколико мањих илустраторских пројеката и ангажмана. Након представљања ауторке, уследио је разговор о начину рада, инспирацији и томе како су настајале слике. Ученици су имали прилику да чују уживо реч уметника, што је посебно значило члановима Ликовне секције који су постављали питања ауторки. Чланови Новинарске секције интервјисали су гошћу, а цео догађај забележила је фото-оком Милана Ђоновић, ученица IV8.

 

Мотивациона трибина "Увек с осмехом" Јелена Радовић - 10.5.2014.


Књижевно вече - промоција књиге Илије Туцића, "Мале војвођанске приче" 8.10.2014.У среду, 8. октобра 2014. године, гост школске библиотеке био је писац и публициста Илија Туцић. Промоцију његове нове књиге "Мале војвођанске приче" организовале су професорка Драгана Бошковић и библиотекарка Сандра Антић. Намера организатора је била да се ученицима уприличи сусрет са писцем и да им се омогући разговор на тему инспирације, стварања, односа писца према делу. Најпре је библиотекарка Сандра Антић након добродошлице представила госта, а потом је уследило представљање "Малих војвођанскух прича" из угла аутора, уз читање изабраних делова прича. На духовит начин представљена је Војводина, њени људи, њихов менталитет. Публика  коју су чинили ученици III2, чланови Библиотечке, Новинарске секције и други ученици је реаговала најпре смехом, а потом и питањима упућеним аутору. Уз гитарску пратњу Данила Лучића ученика III8, вече је протекло у добром расположењу, где су једнако забавили и публика и гости.  Књижевно вече медијски је испратила Новинарска секција Гимназије.


Библиотекарка 

Сандра Антић