Дешавања у школској библиотеци у 2012. год.

 

ОКТОБАР

Промоција књиге „Есеји Момчила Настасијевића“ Светлане Милашиновић

 У школској библиотеци је 18. октобра 2012. год. са почетком у 19:30ч, одржано књижевно вече посвећено промоцији књиге мр Светлане Милашиновић под називом „Есеји Момчила Настасијевића“.
            Поред аутора, о књизи су говорили и мр Гаља Сапожниченко и професорка Драгана Бошковић Томић.

            Циљ промоције био је да ученици продубе своја знања у вези са формом, садржајем, развојем и значајем есеја у књижевности, да прошире знања о песнику Момчилу Настасијевићу, његовој интригантној личности и разноликом стваралачком опусу.
            Ученици су својим присуством и интеракцијом са гостима увеличали овај културни догађај.
              


ДЕЦЕМБАР

 Гостовање Алена Бешића и промоција књижевног часописа „Поља“

 

            Дана 04.12.2012. год. у библиотеци гост је био Ален Бешић, писац, књижевни критичар, преводилац и уредник „Поља“ – једном од културно-књижевних часописа са дугом и препознатљивом традицијом. Модератор програма била је проф. Драгана Бошковић Томић.
            На промоцији је било речи о концепцији часописа „Поља“, начину уређивања (како и на који начин се врши одабир аутора и текстова који ће се публиковати), позиву књижевног уредника и критичара, формирању читалачког укуса, о кризи читања, хиперпродукцији шунда...
            Циљ промоције је био да се ученицима приближи књижевна критика и значај књижевне периодике, да се ученици упуте на релевантне и поуздане изворе у којима могу да пронађу актуелну и проверену литературу за читање, да се код ученика развија критички начин мишљења и одабира штива (што се постигло у завршном делу разговора са гостом).
            Промоција је протекла у пријатној атмосфери, ученици су радо постављали питања госту који је на крају поклонио и потписао своје књиге и неколико бројева часописа.